07.10.2016

5 Tips til at gøre rengøringen sjov for hele familien

Vi kender det nok alle sammen. Det er ikke altid lige nemt at få familien i omdrejninger når det gælder de huslige pligter, og ofte kan man ende med at stå med det hele selv. Alting er nu engang sjovere når man løfter i flok! Derfor har vi samlet fem gode råd til, hvordan du undgår sure miner og dårlige undskyldninger, og får hele familien til at deltage ( frivilligt! 😉 ), når der skal ryddes op og gøres rent – God fornøjelse!

Lav en konkurrence: Konkurrencer er noget der kan sætte skub i de fleste, og er derfor en effektiv måde at få rengøringen overstået på en sjovere og langt hurtigere måde end normalt. Uddeleger opgaver til alle familiemedlemmer, så de passer til alder og formåen – den der bliver færdig med sin opgave først vinder! Det er kun fantasien der sætter grænser når det kommer til rengøringskonkurrencer – i kan konkurrere på tid, effektivitet eller grundighed, og der kan laves medaljer og præmier som ekstra motivation.

Husk at du er din egen største konkurrent! Du kan derfor med fordel udfordre dig selv hvis du er alene om rengøringen. – Kan du f.eks. nå at tage opvasken inden æggeuret ringer?

Pippimetoden: Hvem kan ikke huske scenen fra Pippe Langstrømpe, hvor Pippi tager gulvskrubber på fødderne, og skøjter rundt i vaskevandet? Denne metode er faktisk rigtig sjov i praksis, og er perfekt som motivation til børn i alle aldre. Bind klude eller børster på fødderne af alle familiemedlemmer, og gulvene i hele huset er skinnende rene på ingen tid! Glem ikke at sætte høj, ”upbeat” musik på, så det kan høres i alle rum – musik er en af de vigtigste komponenter i en vellykket rengøring 🙂

Flyt rengøringen udenfor: De fleste forbinder det at gøre rent med en indendørs aktivitet, men rigtig mange pligter kan faktisk udføres i det fri. Særligt om foråret og sommeren det være rart at flytte de huslige gøremål ud i solen, og nyde vejret mens man arbejder – og så er det oplagt med en lille fodboldkamp i haven som afbræk mellem pligterne. Både vasketøjet, kartoflerne og sølvtøjet kan uden problemer ordnes på terrassen! Eksemplerne er mange, og også her er det kun fantasien der sætter grænser. Når kalenderen, som nu, siger december og dagene er korte og mørke, kan mange af de samme aktiviteter udføres i sofaen foran en hyggelig julefilm.

Lav et loppemarked: Trænger I til at få sorteret i alt det gamle legetøj? Hvad er dit barn vokset fra? Hvad er blevet slidt og ødelagt? Og hvad kunne andre eventuelt få glæde af?

En god måde at engagere børnene når der skal ryddes ud på værelset, er at hjælpe dem med at arrangere et lille loppemarked med de ting der er for gode til at smide ud. Det kan blot foregå på vejen ude foran jeres hjem, eller I kan leje en stand på et større marked. Børnene kan så være med til at prissætte og sælge deres gamle ting videre, samtidig med at de måske får råd til at købe noget nyt for de penge de tjener. Så er der også basis for at lære lidt om genbrug og bæredygtighed 🙂

Stil noget hyggeligt og sjovt i udsigt, for at ”fejre” den veloverståede rengøring: Der er ikke noget bedre end at have noget godt at se frem til. Planlæg derfor en aktivitet som hele familien kan lave sammen, når I er færdige med rengøringen. På den måde har alle noget at glæde sig til, mens I hjælper hinanden med at udføre de huslige pligter. Det kan være en tur i skoven, en film I kan se sammen, eller noget helt tredje. Det behøver ikke at koste noget eller kræve særlig planlægning, så længe det er noget i kan gøre sammen som familie.

Det var så vores fem råd til hvordan du gør rengøringen lidt sjovere derhjemme. Hvis du har andre idéer, eller gode tips til hvordan I gør hjemme hos dig, må du meget gerne dele det med os her i kommentarfeltet.

Rigtig god fornøjelse! 🙂