BLOG

21.09.2017

Inspiration til et sjovt og bæredygtigt efterår

Denne sommer har ikke budt på det varmeste vejr, og for nogen kan det måske synes trist, at efteråret for længst har meldt sin ankomst, uden det mindste strejf af indian summer. Dog vil jeg gerne her på bloggen slå et slag for, at efteråret ikke er en årstid der bør undervurderes. Det har sin helt egen stemning og charme, og særligt lyset og farverne i naturen er smukkest netop nu. Heldigvis tegner vejrudsigterne godt for resten af september, og jeg har i den anledning valgt at bringe dette lille indlæg, som inspiration til hyggelige og bæredygtige udendørs efterårsaktiviteter.

Lav dit eget fuglefoderbræt af genbrugsmaterialer

Hvis du har adgang til en have eller lignende, kan det være rigtig hyggeligt at sætte foder ud til fuglene i de kolde måneder. For det første kan man være heldig at tiltrække en masse forskellige spændende arter, og for det andet kan det være livsnødvendigt for fuglene, hvis der er tale en særligt streng vinter. Ovenstående billede viser vores bud på en bæredygtig, og super nem måde at lave sit eget foderbræt – det kræver ikke andet end en gammel plastikflaske med låg, en snor, og nogle gamle trægrydeskeer. Du skal blot lave fire huller i flasken, bore skeerne igennem, og trække en snor gennem en hul i låget, så foderbrættet kan hænges op i eksempelvis et træ. Så fylder du blot fuglefoder i flasken, og skeerne vil udgøre små siddepladser til dine bevingede, spisende gæster.

Find brombær og andre kulinariske lækkerier i naturen

At plukke bær er ofte noget man forbinder med en sommeraktivitet, men faktisk er brombærene i sæson helt indtil oktober, og gror vildt i buskadser rigtig mange steder. Faktisk kan brombær findes både i skove, byer, grøftekanter og mange andre steder, hvor man måske ikke regner med at finde de saftige vitaminbomber. Udover at jagten og høsten i sig selv er en hyggelig aktivitet, er der også et utal af sundhedsmæssige fordele ved brombær – faktisk er der et af de sundeste bær du kan finde i Danmark. Brombær er nemlig rige på vitaminer, mineraler og fibre, og de har stort næringsindhold med masser af antioxidanter – særligt er de kendt for at være en effektiv beskytter mod hjerte- karsygdomme.

På trods af at det er lidt sent på sæsonen, kan man stadig finde mange lækre brombærbuske rundt omkring, så det er bare at komme afsted. I ”Jydske lov” står der om bærplukning på offentlige steder, at det er tilladt at plukke så mange bær som der kan være i din hat. Denne regel gælder stadig den dag i dag, men skal nok mere ses som en mængdemæssig rettesnor – det er altså ikke påkrævet at være hatteklædt når du skal på brombærjagt 🙂 Udover brombær er også hyben, de fleste former for nødder, og selvfølgelig svampe, i højsæson i efteråret.

Det skorter altså ikke på ting at tage sig til i naturen når det er efterår, og skovbunden gemmer på mange skjulte skatte. Efter min mening findes der ikke noget bedre end at komme hjem i varmen efter en vellykket høst. Det at sætte en dejlig simreret over fyldt med spændende ingredienser fra skoven, eller bage en lækker kage af hjemmeplukkede bær, er både hyggeligt og godt for miljøet. Maden smager altid lidt bedre, når man ved hvor ingredienserne kommer fra 🙂