BLOG

10.10.2017

Fem ting du ikke vidste om rengøring

Vi ved alle sammen at det er vigtigt at holde vores hjem rent og pænt, og at et godt indeklima er alfa omega for vores sundhed. Dog er der mange af os der har en tendens til at overse eller nedprioritere små, men væsentlige detaljer i husholdningen, mens vi i andre henseender rengør alt for ofte, hvor det måske slet ikke er nødvendigt. Vi har i dette indlæg samlet en række overraskende eksempler, der kommer bag på de fleste.

Opvaskebørsten – køkkenets mest effektive bakteriemagnet

I mange hjem bliver opvaskebørsten flittigt brugt, og netop fordi den i sit daglige virke konstant er omgivet af vand og sæbe, er opvask af selve opvaskebørsten sjælendt noget man overvejer – hvor ofte gør du f.eks. din opvaskebørste ren? Men netop fordi der samler sig utrolig mange bakterier i form af gamle madrester og andet skidt mellem hårene på børstehovedet, anbefales det faktisk at man vasker opvaskebørsten grundigt med vand og sæbe efter hver opvask. Samtidig bør du lægge den i blød i eddike mindst en gang om ugen, da eddike har en bakteriedræbende effekt, og gerne skifte den ud på månedlig basis.

Din seng: husstøvmidernes paradis

Mange af os vasker sjældent, eller så godt som aldrig vores dyne og hovedpude men antager, at så længe vi regelmæssigt vasker vores sengetøj, må det være tilstrækkeligt – det er dog en sandhed med modifikationer. Dine dyner og hovedpuder bør nemlig mindst vaskes hver tredje måned ved 60 grader, for at undgå ophobning af husstøvmider og bakterier, ligesom de hver fjortende dag bør luftes godt igennem udenfor. Til gengæld er der i denne forbindelse også lidt godt nyt til de dovne. Der er nemlig ingen grund til at bruge tid på at rede din seng om morgenen – faktisk bør du helst undgå det. En redt seng holder nemlig på fugten, og giver perfekte forhold for husstøvmider. 

Spring over hvor gærdet er lavest – med god samvittighed!

Og de gode nyheder stopper ikke her. Sengeredning er nemlig ikke den eneste hjemlige disciplin, som du med god samvittighed kan skrue ned for. Eksempelvis behøver du som hovedregel ikke vaske dit sengetøj mere end en gang om måneden, med mindre selvfølgelig at nogen i familien er syge eller lider af allergi. Faktisk var det i gamle dage en tommelfingerregel, kun at skifte sengetøj hver gang årstiden skiftede – det er dog måske lige i underkanten i dag 🙂

Det samme gælder for eksempelvis håndklæder på badeværelset, der sagtens kan klare at du tørre dig med dem i hvert fald tre gange før de skal til vask. Vaskemaskinen koster både vand og strøm, og forurener miljøet med skadelige kemikalier, hvorfor det giver god mening ikke at vaske unødigt.

Sidst men ikke mindst er det en udbredt misforståelse, at hyppig gulvvask er en hygiejnemæssig nødvendighed. Særligt trægulve har absolut ikke godt af at blive vasket for ofte, og så længe de bliver støvsuget regelmæssigt, kan du i vid udstrækning nøjes med at fjerne pletter lokalt når du opdager dem.

Vi håber at du med dette indlæg har fået lidt inspiration til, hvor du skal prioritere din energi når det kommer til de huslige gøremål. Husk at følge med her på bloggen, hvor der i løbet af efteråret vil være masser af gode tips og tricks til effektiv, naturlig rengøring, og inspiration til en bæredygtig livsstil 🙂