BLOG

15.11.2017

Har du styr på kemien i dit hjem?

Det er blevet kold og mørkt udenfor, og julen venter lige om hjørnet. For mange er vinterhalvåret og særligt julemånederne uløseligt forbundet med stemningen og varmen fra de levende lys, der pryder vindueskarme og juledekorationer overalt i de danske hjem. Dog er der ikke mange der overvejer hvor skadelige disse autentiske hyggespredere egentlig er for vores indeklima. Vi taler ofte om problematisk kemi når det kommer til indholdet i plejeprodukter, mad og husholdningsprodukter, men det er de færreste der ved at kemien også gemmer sig mange andre steder i vores hjem. Blandt andet møbler og mange elektroniske apparater er ofte tilsat flammehæmmere og ftalater, der afgasser kemikalier og hormonforstyrrende stoffer, som let spreder sig i luften, men til gengæld nedbrydes meget langsomt.

Læs med her, og få gode råd til hvordan du reducerer mængden af skadelig kemi i dit hjem, og får et sundere indeklima.   

 

  • Støvsug og støv af – Det vigtigste råd når det kommer til at begrænse uønskede partikler indendørs er, så effektivt som muligt, at begrænse mængden af støv. Mange kemiske stoffer binder sig nemlig til støvpartikler, spreder sig i hjemmet, og ender med at ophobe sig i kroppen ad denne vej.

 

  • Indret dit hjem med luftrensende planter – Som jeg har skrevet om tidligere her på bloggen, er grønne planter godt for meget andet end bare æstetikken i hjemmet – mange af dem renser nemlig luften for diverse skadelige partikler, neutraliserer giftstoffer, og bidrager til at regulere luftfugtigheden. Du kan læse meget mere lige her, og se en liste over hvilke planter der er særligt effektive for indeklimaet.

 

  • Undgå for mange stearinlys – Stearinlys er fyldt med skadelige kemikalier, der udledes konstant mens lyset er tændt, men i særlig grad når det pustes ud og vægen står og ryger efterfølgende. Det er derfor meget vigtigt at lysene slukkes hurtigt – enten med fugtige fingerspidser eller en rigtig lyseslukker. På denne måde undgår du den kraftigt øgede partikeludledning, der finder sted når et lys pustes ud på almindelig vis.

 

  • Luft ud! – Både når det kommer til partiklerne fra stearinlys og fra andre kilder i hjemmet, er den mest effektive måde at reducere mængden uden tvivl regelmæssig udluftning. Mange glemmer særligt at lufte ud i vinterhalvåret, hvor det er koldt og hjemmet er varmet op, men samtidig er det også i de kolde måneder vi brænder klart flest stearinlys af – det er derfor mindst ligeså vigtigt at lufte ud om vinteren som resten af året. Som hovedregel bør du sørge for at skabe gennemtræk i hele hjemmet både morgen og aften, samt hver gang du har haft tændte stearinlys.