BLOG

04.09.2017

Hvad er upcycling?

Gamle flasker og dåser forvandlet til vaser, fade og lamper. Tasker af aflagt tøj, og kreative opbevaringsløsninger skabt af materialer, fundet til storskrald eller på genbrugspladsen. Upcycling bliver stadig mere populært, og man kan efterhånden ikke bevæge sig rundt på de sociale medier uden jævnligt at støde på begrebet.

Men hvad betyder upcycling helt præcist, og hvad er egentlig forskellen på upcycling og recycling? Nedenfor har vi lavet en lille guide, så det forhåbentlig bliver lidt lettere for dig at finde rundt i de forskellige udtryk, når du søger bæredygtig inspiration på nettet.

Upcycling – eller opbrug som det hedder på dansk, går ud på at genanvende en ting der ellers betegnes som affald, ved at forvandle den til noget nyt – eventuelt med en anden funktion end den oprindeligt var tiltænkt. Upcycling står i modsætning til downcycling, som betyder at genanvende brugt materiale til noget af lavere værdi. Downcycling er et begreb der bruges meget indenfor industrien, når materiale eksempelvis omsmeltes og genanvendes i en ny funktion.

Ofte bliver upcycling som udtryk forvekslet med genbrug, hvilket er meget forståeligt da de to begreber har mange fællesnævnere – der er dog et par væsentlige forskelle. Ved genbrug er der nemlig enten tale om genanvendelse af et produkt i sin oprindelige form – som eksempelvis genbrugstøj, eller at produktet nedbrydes helt, for så at genopstå som del af et helt nyt produkt – ligesom det er tilfældet med mange flasker i dag.

Upcycling derimod er en proces der kræver en god portion kreativitet og opfindsomhed. Det handler om at se muligheder, tænke materialer på en anderledes måde, og skabe noget nyt. Upcycling kan praktiseres på alle niveauer, og det er kun fantasien der sætter grænser.

Vi her hos Eco Clean er meget inspireret af denne bæredygtige tendens, der både er sjov, nytænkende og fremfor alt, et skridt i den rigtige retning for miljøet. Vi har derfor valgt at gøre september måned til officiel upcycling-måned, og vil de næste uger frem, byde på en masse spændende indhold, i form af DIY’s, videoer og anden inspiration til, hvordan du selv kan hoppe med på den grønne bølge, og komme i gang med at upcycle.

Vi håber du vil være med!