BLOG

29.08.2017

Sådan optimerer du dit indeklima med grønne planter

Grønne planter er ikke bare flotte og dekorative at se på – de har også en positiv effekt på indeklimaet, sundheden og stressniveauet i hjemmet.

Sukkulenter, kaktusser, slyngplanter og diverse eksotiske junglegevækster har efterhånden, i et godt stykke tid, prydet de danske hjem fra gulv til loft – og det er der flere fordele ved. Mange af disse grønne planter har nemlig en særlig evne til at rense luften og neutralisere giftstoffer, samtidig med at de omdanner CO2 til ilt, og derfor i høj grad biddrager til et sundt indeklima.

Det er ikke altid let at regulere luftfugtigheden i hjemmet. Mange døjer med tør luft, der ofte har blandt andet træthed, tør hud og generede luftveje til følge. Hvis du kender til dette problem, kan flere grønne planter i indretningen være løsningen. Planterne hjælper nemlig med at øge luftfugtigheden, samtidig med at mange af dem også renser luften for en lang række af de skadelige kemikalier der findes i hjemmet, og som ligeledes ofte er årsag til symptomer som hovedpine, udslæt og irriterede slimhinder.  Faktisk bør man som hoveregel have omkring tre til fire grønne planter i hvert rum for at sikre et optimalt indeklima.

Vi har derfor valgt at dedikere dette indlæg til en håndfuld af de planter der har en lang række sundhedsmæssige fordele, samtidig med at de er dekorative og passer perfekt ind i en moderne, bæredygtig indretning. Nedenfor har vi lavet en lille oversigt, så du let kan finde rundt i hvad de forskellige planter kan, og hvordan de skal passes 🙂 

Væddeløberen renser luften for giftstoffer, og frigiver rigtig meget ilt, samtidig med at den hjælper med at regulere luftfugtigheden. Du kan med fordel bruge væddeløberen til at bringe lidt natur ind i dit badeværelse, da den trives utrolig godt med høj luftfugtighed, og ikke kræver direkte sollys.

 

Efeu – også kaldet ”almindelig Vedbend”, er blandt andet kendt for at rense luften for nogle af de skadestoffer i hjemmet, der kan forårsage astma og allergi. Samtidig kan nogle typer af Efeu ifølge visse forskningsstudier ligeledes modvirke luftbåren svamp, som eksempelvis skimmelsvamp. Efeu er således et oplagt valg som soveværelsesplante, særligt hvis du lider af åndedrætsbesvær – dog er det vigtigt at holde den udenfor børns rækkevidde, da både bær og blade er giftige.

Aloe Vera er kendt af de fleste for sine mange gode egenskaber, og er nok også særligt populær fordi den ikke kræver særlig meget pasning – den kan placeres stort set alle vegne og stadig trives fint. Udover at være et særdeles effektivt bidrag til ren luft og balanceret luftfugtighed, er Aloe Vera en utrolig nyttig plante, hvis indmad kan lindre solskoldninger, afhjælpe tør hud, kløe og meget andet.

 

Birkefigen er særligt kendt for at rense luften for nogle af de giftstoffer, der udledes i hjemmet gennem blandt andet syntetiske stoffer, papirposer og tobaksrøg – lider du af luftvejsgener er denne plante derfor et oplagt valg. Birkefigenen er hårdfør og kræver ikke meget omsorg – dog trives den bedst i varme omgivelser.